IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лукойл затвори нефтохимически мощности в рафинерията в Бургас

Причината е спад на търсенето, съкращения засега не се планират

18:05 | 13.10.09 г.
Лукойл затвори нефтохимически мощности в рафинерията в Бургас

Българската рафинерия Нефтохим, собственост на руската компания Лукойл, е затворила мощностите си за полимери и нефтохимикали от септември заради спад на търсенето, съобщи Ройтерс.

От рафинерията в Бургас казват, че използват временното затваряне за ремонт и модернизация на инсталациите и не планират съкращения засега.

„Липсата на търсене на нефтохимикали и полимерни продукти доведе до временното затваряне на някои инсталации през септември“, казва говорител на рафинерията.

„Няма да има съкращения до края на тази година... Кризата е навсякъде и ни засегна и нас“, допълва той.

Дейностите по преработка на петрол не са засегнати.

Глобалната икономическа криза засегна сериозно страната и много компании са принудени да затворят или да съкратят значително дейността си заради спад на износа и вътрешното търсене, коментира агенцията.

Анонимен източник, запознат със ситуацията в рафинерията, е съобщил пред Ройтерс, че на много от работниците в двете мощности, които представляват 20% от общата работна сила, е било казано, че следващата година ще бъдат освободени.

От компанията са отказали коментар, но са посочили, че управлението на рафинерията търси начини да запази работниците и да ги пренасочи към други места в рафинерията.

Анализатори и профсъюзи прогнозират, че безработицата в България ще скочи до двуцифрени стойности до края на 2009, допълва агенцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още